Bebeklerde Yüzme Refleksi Gelişimi
Bu konumuzda bebeklere yüzme eğitimi, yüzmenin bebekler üzerindeki gelişimleri hakkında bilgiler vereceğiz. Hem sağlık hem de spor aktivitelerini içeren yüzme etkinlikleri her yaştan kişinin yapabileceği tek spordur. Bebekler dünyaya gelmeden önce yüzme yetisine sahiptirler. Doğdukları andan itibaren yüzme öğrenmek için gerekli donanımlara sahiptirler. Dalma refleksi ile dünyaya gelirler. Bebeklerde refleksler arasında yüzme refleksi önem taşımaktadır. Bu refleks gırtlak kapağının kapanması ile meydana gelir. Böylece bebekler su yutmamaktadır. Bu yetenekleri bebeklerde 9. aya kadar aktif kalmaktadır.
Bebeklere Yüzme Eğitimi
Bebekler daha sonraki yıllarda yüzme eğitimine devam etmezse bu yetenekleri zamanla kaybolacaktır. Yüzme eğitimi çalışmalarında kelime bağdaştırma yöntemiyle dalma refleksi bebeklerde bilinçli hale getirilmektedir. Yeni doğanda yüzme yetisi de hızla gelişmektedir. Bebekler kelimeyi duydukları andan itibaren şartlanmış olarak kendilerini dalmaya hazırlarlar. Bebekler su altına indikleri zaman doğal olarak su yutmayacaktır.

Yüzme Yetisi Nasıl Geliştirilir?
Yüzme için ilk tercih açık denizler olmalıdır. Bebekler için soğuk denizler alerjilere meydan vermesi açısından tehlikeli olabilir. Vücudun soğuk su ile ani teması sudan çıkınca üşüme nedeniyle soğuk ürtikeri denilen kaşıntılı kızarıklıkları meydana getirebilir.
Bebekler suya girerken önce ayakları daha sonra ise vücudun tamamı kademeli olarak sokulmalıdır. Çocukların soğuk suya birden dalmaları önlenmelidir. Bebekler nasıl yüzer diyenler için yüzme eğitim programının öneminden bahsetmeliyiz. Bebeklerin anne karnından itibaren yüzme refleksine sahip olduğu unutulmamalıdır. Nezle, sinüzit, soğuk algınlığı durumlarında dalış yapılmaması gerekir.
Doğumdan Hemen Sonra Yüzme Eğitimi
Bebekler için doğumdan itibaren ilk 9 aylık süreçte yüzme eğitimi verilmesi önemsenmelidir. 9 aylık süreçte yüzme yetenekleri kaybedilmeyecektir. Bebeklerin kuru ve soğuk havalarda egzersiz yapmaktan kaçınmaları gerekir. Kışın hastalara kapalı yerde egzersiz yapmaları, soludukları havayı ısıtmak, nemlendirmek için ağız ve burunlarını atkı ya da soluma maskesi ile örtmeleri gerekir. Bebekler için yüzme dersleri bebeklerin niteliklerine göre düzenlenmektedir.
Dersler grup halinde olabileceği gibi özel olarak da yapılabilir. Bebeklerin yüzme dersine başlamadan önce uzun süreli ısınma egzersizleri yapmaları kısa süreli olanlara göre daha faydalıdır. 15-30 dakikalık egzersizler ardından ara verilip yüzme çalışmalarına devam edilebilir.
https://www.instagram.com/atayuzme/