Kurbağalama Yüzme Tekniği Nedir? Nasıl Yüzülür?
Kurbağalama yüzme tekniği eski dönemlerden beri uygulanan çok eski yüzme tekniklerinden biridir. Bu stilde genel olarak yuvarlak hareketler kullanılarak suda ilerlenmektedir. Antik çağlardan bu yana günümüze gelmeyi başarmış olan kurbağalama yüzme tekniği çok kullanılan teknikler arasında yer almaktadır. Mısırlılar ve Romalılar kurbağalama yüzme tekniğini kullanan milletlerdendir.
Olimpiyat oyunları kapsamında da yerini alan kurbağalama yüzme tekniği ilk olarak 1904 yılında olimpiyat oyunlarına katılabilmiştir. Kurbağalama yüzme tekniği günümüze ulaşana kadar pek çok değişikliğe de sahne olmuştur. Bazı yüzücüler kurbağalama yüzmenin yuvarlak hareketlerle yapılması gerektiğini, bazı yüzücüler ise düz vücut pozisyonu ile yapılması gerektiğini düşünmektedir.
Kurbağalama Yüzme Tekniğinin Özellikleri
Kurbağalama yüzme tekniğini kullanan pek çok yüzücü bu yüzme stilini çok sevdiğinden dolayı başka yüzme teknikleriyle yüzmeyi istemez. Bazı yüzücüler ise bu stili hiç sevmez ve uygulaması zor gelir.
Kurbağalama yüzme tekniği yüzme müsabakası stilleri arasında en yavaş şekilde ilerleyen yüzme stili olarak gösterilmektedir. Kurbağalama yüzme stilini diğer stillere oranla yavaş kalmasının temel sebebi ise vücudun su yüzeyiyle yapmış olduğu açının çok geniş olması ve sürtünmenin çok fazla gerçekleşmesi nedeniyle yavaş bir şekilde hareket edilmesidir.
Kurbağalama Yüzmede Bacak Hareketleri Nasıl Uygulanır?
Kurbağalama yüzmede bacak hareketleri pasif ve aktif hareket olarak ikiye ayrılır. Pasif harekette kaymanın hemen ardından bacakların omuz genişliğinde açılması gerekmektedir. Bu aşamada dizlerin hafif bükük olması ve topukların kalçaya doğru çekilmesi önemlidir. Topukların kalçaya doğru çekilmesinin ardından ayak tabanı suyu itmeye başlar ve suyu dışarıya doğru atar.

Aktif hareket kullanılırken dizler bükülü, topuklar ise kalçaya doğru çekilmiştir. Ayaklar bu aşamada dışa doğru çevrilmelidir. Ayak tabanıyla su yandan başlayarak arkaya doğru güçlü bir şekilde itilmelidir. Aktif hareket tamamlandıktan sonra bacaklar birleşerek düz bir hal alır ve bir sonraki harekete geçene kadar ayaklar kayma pozisyonunda kalmaya devam eder.
Kurbağalama Yüzmede Kol Hareketleri Nasıl Uygulanır?
Kurbağalama yüzmede kol hareketleri tıpkı bacak hareketlerinde olduğu gibi pasif ve aktif hareket durumlarını almaktadır. Kurbağalama yüzmede kol hareketlerinde pasif hareket halinde kollar öne doğru alınır ve omuzla birlikte eller öne doğru bakar. Bu aşamada kollar düz bir hale gelinceye kadar pasif hareket uygulaması da devam edecektir.
