Kelebek Yüzme Tekniği
Kelebek stilde yüzmenin püf noktaları nelerdir? Kelebek yüzme stili diğer yüzme stilleri arasında en yeni olan tekniklerden biridir. İlk olarak 1935 yılında ortaya çıkan kelebek stil yüzme tekniği Uluslararası Yüzme Federasyonu’nun kurbağalama ve kelebek kural ayrımı yapmasıyla birlikte ortaya çıkmıştır.
1951 yılına gelindiğinde kelebek yüzme stili Avrupa’da oldukça ilgi görmüştür. 1953 yılında ise Uluslararası Yüzme Federasyonu kelebek yüzme tekniğini yeni bir teknik olarak kabul etmiştir.
Günümüzde çok kullanılan kelebek yüzme tekniği hem kondisyon açısından hem de nefes teknikleri açısından bilgi ve beceri gerektiren bir yüzme stilidir. Dört yüzme stili içerisinde yerini almayı başaran kelebek stili yüzme pek çok kişi tarafından uygulanan bir yüzme tekniğidir.
Kelebek Yüzme Tekniğinde Bacak Hareketleri Nasıl Uygulanır?
Kelebek yüzme tekniğinde bacak hareketleri aktif ve pasif hareket olmak üzere iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Aktif harekette bacak hareketleri kalça ekleminden başlayarak gerçekleştirilmektedir.
Dizlerin bükülmesi esnasında üst bacak suya inmekte ve ayak parmakları kapalı bir şekilde iç kısma doğru rotasyon yapmalıdır. Bu işlem tamamlandıktan sonra alt bacak kuvvetli bir şekilde kırbaç hareketi yaparak hızla ilerleme imkanı bulur.
Pasif harekette ise bacaklar düz hale gelir ve yukarıya kaldırılır. Ancak bu hareketin ilerleme için hiçbir katkı bulunmamaktadır.
Kelebek Yüzme Tekniğinde Kol Hareketleri Nasıl Uygulanır?
Kelebek yüzme kol hareketleri de tıpkı bacak hareketleri gibi aktif ve pasif hareket olarak ikiye ayrılmaktadır. Aktif hareket esnasında gerçekleştirilen kol hareketi üç farklı evreden meydana gelmektedir.
İlk evrede kol suya girer ve suyu tutar. İkinci evrede kol suyu çeker. Üçüncü ve son evrede ise suyu iter. Kol suya girerken eller dışarıya doğru bir rotasyon meydana gelir. Suyu çekme kısmına gelindiğinde ise kollar yana doğru açılır ve dirsek kısmında başlayarak suyu çeker. Suyu itme evresinde kollar suyu vücuttan bacağa doğru itmektedir. Suyu itme hareketi el kalçaya gelinceye kadar devam etmektedir.
Kelebek kol pasif hareketlerinde ise kolun suyu itme evresi sonlandığında kollar sudan çıkarak vücudun orta hattına kadar gelir ve tekrar suyun içerisine girer.
Kelebek Yüzme Stilinde Nefes Teknikleri Nasıl Uygulanır?
Yüzme tekniklerinde doğru nefes alıp verme oldukça önemli bir yere sahiptir. Her yüzme tekniğinin nefes egzersizleri farklılık göstermektedir. Doğru nefes teknikleri uygulandığında yüzme stillerin uygulamak hem çok daha kolay hem pratiktir. Yüzmede nefes teknikleri uygulayan yüzücüler kısa sürede hızla ilerleyebilmektedir.
Kelebek yüzmede nefes alıp verme egzersizleri iki kol hareketine 4 dolphin ayak vuruşu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu nefes hareketlerini doğru bir şekilde uygulayan yüzücüler istediği başarıyı yakalayabilir ve kelebek yüzme stilinde başarılı bir şekilde ilerleme imkanına sahip olabilir.
Kelebek yüzmede nefes egzersizleri ile ilgili bilgi ve eğitimi profesyonel yüzme dersi veren kurslar aracılığıyla öğrenebilirsiniz. İşinde profesyonel eğitmenler kelebek yüzme tekniğine ait tüm ayrıntıları sizlerle paylaşacak ve doğru nefes tekniklerinin nasıl uygulanacağı konusunda gerekli bilgileri verecektir.
Kelebek yüzme stilinde nefes alma anı kolların aktif hareketinin bitimi esnasında meydana gelmektedir. Bu halde suyun itilmesi bittikten sonra başın sudan kaldırılabilmesi için gerekli destek verilmiş olacaktır.
Doğru nefes egzersizlerini yerine getirmek kelebek stili yüzme önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Hem daha hızlı hem de kısa sürede daha çok mesafe almanızı sağlayacak nefes egzersizleri birkaç kolay teknikle öğrenilebilir. Kelebek yüzmede uygulanan nefes teknikleri iki kol hareketine karşın dört dolphin ayak vuruşu şeklinde karşımıza çıkmaktadır.