Serbest Yüzme Tekniği

Ana Sayfa » Blog » Serbest Yüzme Tekniği
Serbest Yüzme Tekniği

Serbest Yüzme Stili

Yüzme teknikleri içinde en hızlı ve en kolay olanıdır serbest yüzme. Bu teknik diğer tekniklere göre daha kısa sürede öğrenilmektedir. Yüzmenin diğer tekniklerinden ziyade ilk etapta serbest yüzme tekniği öğretilir.

Serbest yüzme tekniği dört müsabaka stili içinde en hızlı olanıdır. Çekiş mekaniği, bir sağ-bir sol kol çekişi ve değişken sayıda yapılabilecek ayak vuruşundan oluşmaktadır. Serbest yüzmeyi anlatmak için bu bölümde aşağıdaki başlıklar kullanılmıştır.

Serbest yüzme kol çekişi, Çekiş şekilleri, Ayak vuruşu, Kollar ve bacakların zamanlaması, Vücut pozisyonu ve nefes alma-verme, Kol ve vücut hızı için şekiller, Genel hatalar, serbest yüme drilleri, Nefes alma şekilleri

Kol Çekişi  Su altındaki kol çekişi, 3 süpürme hareketinden oluşur. Bunlar aşağı, içeri ve yukarı süpürme hareketleridir. Bu bölümde bahsedilecek olan kol çekişinin diğer bölümleri, suya giriş, uzanma, sudan çıkış ve kol devrinin önde tamamlanması şeklindedir.

serbest-yuzme-teknigi-1 Suya Giriş ve Uzanma Suya giriş başın önünde, alnın ortası ile suya giriş tarafından omuz başının arasında orta bir noktadan olmalıdır. Yüzücünün kolu az miktarda ileri uzatılmış olmalı ve el suya girer girmez avuç içi dış yana doğru çevrilmelidir. Elin girişinden sonra kol da sanki el su yüzeyinde bir delik açmışcasına aynı noktadan suya girmelidir.

Kolun suya girişinden sonra kol su yüzeyinin hemen altında mümkün olduğu kadar ileri uzatılmalı, bu sırada avuç içi de uzanma safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir.

Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir. Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası adı verilir. Yüzücünün eli- uzanış sırasında, uzanış yönüne doğru düz bir konumda ileriye doğru uzatılmalıdır.

Yüzücü, kolu suya girer girmez suya herhangi bir kuvvet uygulamaya çalışmamalı, o sırada itiş hareketini tamamlamakta olan diğer kolun hareketini etkilememek için çekiş hareketine başlamamalıdır.

Bu sebeple kol suya girdiğinde baş ile omuz arasında orta noktadan ileri uzanma hareketine devam etmeli harekete omuz başının ileri uzatılışı destek vermelidir. Böylece bir teknenin burnu gibi bir şekil alan vücut, arkadaki kolun itiş hareketini rahatça tamamlamasına izin vermiş olur. Aşağı süpürme tam bu noktada başlar.

 

FACEBOOK'TA BİZBizi Takip Edin.

instagram SayfamızBizi Takip Edin.

Youtube KanalıYoutube'da Takip Edin.

Pinterest SayamızPinterest'de Takip Edin.

YÜZME BLOGUNDAN RASTGELE İÇERİKLERAta yüzme blog

Yaz Geldi, Yüzme Bilmeyen Kalmasın

Yaz Geldi, Yüzme Bilmeyen Kalmasın İstanbul Yüzme Kursları İstanbul yüzme kursları İstanbul bölgesinde binlerce firma tarafından verilen bir hizmettir. Size yakın adreslerdeki kurs programlarını tercih ederek sizde zihinsel ve bedensel gelişim için yüzmeyi...

DAHA FAZLA BİLGİ AL
11-12 Yaş Ulusal Gelişim Projesi 2.Vize Anadolu Yakası

11-12 Yaş Ulusal Gelişim Projesi 2.Vize Anadolu Yakası 11-12 Yaş Ulusal Gelişim Projesi 2.Vize Anadolu Yakası 2021-2022 Sezonu 11-12 Yaş Ulusal Gelişim Projesi 2. Vize müsabakaları İstanbul Anadolu Yakası Ergun Gürsoy Galatasaray yüzme havuzunda 21-22-23-24 Nisan 2022 tarihlerinde...

DAHA FAZLA BİLGİ AL
Yüzme Yarışların Öncesi Beslenme

Yüzme Yarışların Öncesi Beslenme Yüzme Yarışları Öncesi ve Sonrası Beslenme ve Önemi Yüzme yarışları öncesi ve sonrası beslenme sporcular için kritik öneme sahiptir. Çünkü yüzücüler, yarışmalardan önce hem sinirsel olarak hem de duygusal olarak...

DAHA FAZLA BİLGİ AL
Yüzme Unutulur Mu?

Yüzme Unutulur Mu? Yüzme Unutulur Mu? Bu konumuzda sizlere yüzme unutulur mu hakkında bilgi vereceğiz. Daha önce yüzme eğitimi almış veya bireysel çabaları ile yüzmeyi öğrenmiş olan biri yüzmeyi unutmaz. Sürekli yüzme sporu ile ilgilenen...

DAHA FAZLA BİLGİ AL